Bakłażan i pieczarki z grilla? Poznaj wege pomysły na grillowanie

Bakłażan i pieczarki to duet wprost doskonały! Można stworzyć z nich doskonałe dania, które z pewnością polubią nie tylko wegetarianie, ale również tradycyjni mięsożercy. Przysmaki z grillowanych warzyw są lekkie, smakowite i aromatyczne. Przedstawiamy najlepsze wege przepisy na grilla!

Pieczarki faszerowane z grilla

Pieczarki z grilla nie mają sobie równych, jeżeli przyrządzimy je z dodatkiem smakowitych dodatków i przypraw, które dodadzą im charakteru. Niektórzy uważają, że pieczarki są mdłe, ale prawdopodobnie nie spróbowali tego przepisu! Aby danie wyszło idealnie, warto wykorzystać duże kapelusze, na które nałożymy farsz. W pierwszej kolejności oddzielamy nóżki, drobno siekamy i łączymy z serkiem twarogowym. Do kapeluszy wkładamy farsz i posypujemy całość tartym żółtym serem. Następnie do każdej pieczarki wbijamy wyjątkowy składnik, czyli przepiórcze jaja. Warto zrobić zagłębienie w farszu, aby jajka nie rozlały się. Kapelusze grillujemy przez około 10 minut, do momentu aż ser się rozpuści, a jajka zetną. Danie świetnie smakuje z Sosem Czosnkowym WINIARY.

Sałatka z grillowanego bakłażana

A teraz czas na pyszną, lekką sałatkę. W tym przepisie bakłażan z grilla będzie grał pierwsze skrzypce. Wykonanie sałatki nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest znakomity. W pierwszej kolejności należy bakłażana obrać ze skórki, pokroić w plastry i posolić. Dzięki temu usuniemy charakterystyczną dla tego warzywa goryczkę. Następnie wycieramy bakłażana ręcznikiem papierowym i grillujemy na tacce aluminiowej. Tajemnicą znakomitego smaku jest sos przygotowany z oleju, octu balsamicznego, posiekanego koperku i bazylii. Polewamy nim bakłażana i dodajemy ser feta i czarne oliwki. Gotowe!

Chrupiące przystawki z grilla

Przystawki bardzo szybko znikają ze stołu, w szczególności jeżeli są chrupiące i bardzo aromatyczne. Wykorzystamy oczywiście bakłażana, a dodatkowo cukinię, ziemniaki i opcjonalnie wędzony boczek dla miłośników mięsa. Danie zaczniemy od przygotowania warzyw. Cukinię i bakłażana kroimy w cienkie plastry, oprószamy solą i odkładamy na około 15 minut. W tym czasie możemy zająć się ziemniakami. Nie trzeba ich wcześniej gotować. Aby były chrupiące, należy pokroić je w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa wkładamy do miski, polewamy olejem i dodajemy ulubione przyprawy. Następnie cukinię, bakłażana i ziemniaki grillujemy na tacce aluminiowej około 10 minut. Z plastrów boczku można zrobić pyszne szaszłyki. Warzywa świetnie smakują z dipem ziołowym przygotowanym z jogurtu, Majonezu Lekkiego WINIARY, sosu chili oraz posiekanych ziół – koperku i szczypiorku.

Sałatka z kaszy kuskus i grillowanych warzyw

Fani pożywnych i sycących sałatek również znajdą coś dla siebie. W głównej roli wystąpią grillowane warzywa oraz kasza kuskus. Przygotowanie dania nie jest pracochłonne, a efekt doskonały. Należy przekroić na połowę bakłażana, cukinię, paprykę, cebulę czerwoną, papryczkę chili, a następnie upiec na grillu przez około 5 minut. Po tym czasie kroimy warzywa w grubą kostkę i mieszamy z wcześniej ugotowanym kuskusem. Aby sałatka nabrała charakteru, warto dodać do niej kminek, paprykę w proszku, oliwę z oliwek oraz skropić grillowaną cytryną. Pycha!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here