Kawa w kapsułce

Ekspres do kawy na kapsułki pozwala przygotować znakomitą kawę w zaledwie kilka chwil. Ale co sprawia, że jest ona tak samo dobra i aromatyczna za każdym razem? Cały sekret tkwi w jakości świeżo zmielonych ziaren kryjących się w małej kapsułce. Jednak to nie wszystko. Co jeszcze warto wiedzieć o kawie w kapsułkach?

Kawa w kapsułce – gwarancja świeżości

Aromatyczna i smakowita kawa to nie dzieło przypadku. Jej jakość zależy między innymi od regionu uprawy, metod zbierania owoców kawowca, a także sposobu wypalania ziaren. Od plantacji do filiżanki jest długa droga, jednak my również mamy wpływ na smak i aromat napoju. Kluczowe jest odpowiednie przechowywanie zmielonych ziaren – niestety kawa szybko utlenia się w kontakcie z powietrzem, tracąc na jakości. Kawa w kapsułce natomiast jest hermetycznie zamknięta, dzięki czemu nie ma możliwości, aby zwietrzała na skutek kontaktu z powietrzem czy wilgocią.

Próżniowe zamknięcie chroni zmielone ziarna przed wpływem niekorzystnych warunków, dzięki czemu jest ona zawsze pełna smaku i bardzo aromatyczna. Kapsułka przebijana jest dopiero w ekspresie, a woda zalewa zmielone ziarna pod wysokim ciśnieniem, wydobywając z nich wszystkie walory. Dzięki temu nie ma możliwości, aby kawa rozsypała się po blacie kuchennym, co z pewnością jest dużą zaletą podczas przygotowywania kawy o poranku i pozwala ograniczyć ryzyko bałaganu. Jest także najzwyczajniej w świecie wygodna w użyciu.

Każdy ekspres do kawy na kapsułki charakteryzuje się innymi parametrami. Na końcowy smak kawy wpływa również ciśnienie wytwarzane za pomocą pompy. Im wyższe ciśnienie, tym lepiej. Przykładowo, ekspresy kapsułkowe Nespresso generują ciśnienie na poziomie do 19 barów, czyli tyle, ile urządzenia użytkowane przez profesjonalnych baristów.

Idealnie odmierzona porcja kawy

Jeżeli nie mamy czasu na poranny rytuał parzenia kawy, nie musimy rezygnować z ulubionego napoju. Ekspres do kawy na kapsułki przygotuje go za nas w kilka chwil. Nie zawsze potrafimy także dobrać odpowiednie proporcje mieszanki kawy, wody i mleka, przez co trudno niekiedy przekształcić małą czarną w profesjonalne latte czy americano. Naszym zadaniem jest tylko uzupełnienie zbiornika na wodę, umieszczenie kapsułki w ekspresie i naciśnięcie przycisku. Do filiżanki lub kubka o odpowiedniej pojemności spłynie dokładnie taka kawa, jaką sobie wymarzyliśmy.

Bogactwo smaków i aromatów

Espresso, americano, macchiato a może lungo? Dzięki kapsułkom możemy przygotować dowolną kawę, która zawsze jest tak samo harmonijna. W ofercie Nespresso znajduje się kilkadziesiąt różnych rodzajów napojów, co daje ogromne możliwości eksperymentowania ze smakiem kawy. Miłośnicy słodkich smaków i kuszących aromatów mają do wyboru napoje o wielu nutach zapachowych – waniliowe, karmelowe, truflowe, korzenne, owocowe… Posiadając ekspres do kawy na kapsułki, możemy także cieszyć się smakiem orzeźwiających kaw przygotowywanych na zimno. Taką opcję zapewnią nam np. kapsułki Ice Barista Freddo Delicato lub Ice Barista Freddo Intenso od Nespresso. Możliwości serwowania sobie lub bliskim kawowych doznań jest naprawdę wiele – wszystko zależy od gustu i ochoty kawosza!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here