wino

Uroczystość rodzinna czy domówka w gronie znajomych zawsze stanowią świetne okazje, żeby polać coś dobrego. Wino półwytrawne, jako kompromis między cierpkością a słodyczą to najlepsza opcja, kiedy serwujesz trunki większej liczbie osób. Zasadnicze pytanie jednak brzmi – czerwone czy białe? Poniżej wskazówki, które wino najlepiej przypasuje twoim gościom.

Wina półwytrawne białe

Białe wino od czerwonego różni się nie tylko kolorem winogron, z których jest produkowane, ale także tym jak w procesie tłoczenia zostanie potraktowana skórka. Białe wino jest całkowicie oczyszczone z pestek, gałązek i skórek. Dzięki temu, że jest produkowane z samego miąższu, twoi goście mogą cieszyć się jego przejrzystą barwą. Jeśli wybierzesz je zamiast czerwonego wina, nie musisz się więc obawiać, że przypadkowe zabrudzenia nie spiorą się z obrusu. Śmiało więc podawaj białe półwytrawne wino do dań z białego mięsa, drobiu, cielęciny czy ryb. Delikatne sery, grzyby i makarony również będą z nim tworzyły dobrą kompozycję. Jeśli więc imprezowe menu już ustalone i wszystkim czego ci brakuje, jest alkoholowa wisienka na torcie, zajrzyj tutaj: https://zbawcy.pl/. Wrocławska winiarnia szczyci się ciekawą ofertą aromatycznych półwytrawnych win w przystępnych cenach, które z pewnością zrobią na gościach lepsze wrażenie, niż te z dyskontów.

Wina półwytrawne czerwone

Dzięki temu, że czerwone wino produkowane jest z użyciem skórek winogron, ma dużo lepsze właściwości zdrowotne. Możesz spokojnie nalać pół lampki osobom, które mają problemy sercowe, jeśli taki znajdują się wśród zaproszonych. W przypadku dań, które pasują do tego wina, działa zasada czerwone do czerwonego. Czerwone mięsa, wędliny, ostrzejsze sery i dziczyzna są dobrym połączeniem z kieliszkiem rubinowego trunku. Jeśli więc jadłospis uroczystości jest trochę cięższy, lepiej sączyć wino czerwone.

Na koniec dobra wiadomość dla smakoszy wina w każdej postaci. Możesz podać i białe i czerwone wino! Pamiętać musisz tylko o odpowiedniej kolejności. Wino białe przed czerwonym i lżejsze przed cięższym. Zachowanie tych zasad podciągnie smak potraw i zapewni twoim gościom najlepsze doznania smakowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here