Delikatne rogaliki drożdżowe, które zawsze wychodzą

Spodziewasz się gości i chcesz ich uraczyć pyszną przekąską? A może nie masz pomysłu na podwieczorek lub słodki dodatek do porannej kawy? Służymy pomocą. Nasza propozycja to przepyszne rogaliki drożdżowe, w których z pewnością zakochasz się od pierwszego kęsa!

Rogaliki, które wychodzą każdemu

Ciasto drożdżowe świetnie smakuje w towarzystwie mleka, kakao czy herbaty. Chętnie raczymy się nim w święta, ale również w dni powszednie, gdy najdzie nas ochota na słodkie wypieki. Jeśli pragniesz przygotować miłą niespodziankę dla gości albo pyszny podwieczorek dla rodziny, idealnie sprawdzą się w tej roli rogaliki drożdżowe nadziewane powidłami. Świetnie nadadzą się także na imprezę bądź przyjęcie – przecież nie wszystkie przystawki muszą być wytrawne! Najważniejsze jednak, że ich przygotowanie nie wymaga ponadprzeciętnych zdolności kulinarnych. Idziemy o zakład, że z realizacją tego przepisu poradzi sobie każdy, niezależnie od doświadczenia.

Czego potrzebujesz, by upiec przepyszne rogaliki?

Zanim przystąpisz do pieczenia rogalików, sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki. Do przygotowania około 40 rogalików potrzebujesz: 550 g mąki, 40 g świeżych drożdży, 220 ml śmietany 18%, 1 szklanki mleka, 2 jajek, 100 g cukru, 80 g roztopionego masła, szczypty soli i nadzienia. My skorzystaliśmy z powideł, ale dżem truskawkowy, wiśniowy lub malinowy z pewnością nie wypadną gorzej. Taka porcja rogalików powinna starczyć na małe przyjęcie, jeśli jednak chcesz mieć pewność, że nikt nie pozostanie głodny, wystarczy, że podwoisz ilość składników.

Jak przygotować pyszne rogaliki drożdżowe?

Przygotowywanie rogalików rozpocznij od podgrzania mleka do letniej temperatury, rozpuszczania w nim drożdży i dodania dwóch łyżek cukru. Drożdże przykryj folią i odczekaj 10 minut, dopóki nie urosną. W tym czasie umieść w rondlu masło i poczekaj aż się rozpuści, a następnie je ostudź. Mąkę, pozostałą część cukru i szczyptę soli połącz z jajkami, śmietaną, wyrośniętymi drożdżami oraz masłem. Dobrze, jeśli twój mikser jest wyposażony w specjalny hak do mieszania ciasta drożdżowego. Gdy ciasto zacznie swobodnie odchodzić od ścianek miski, oznacza to, że jest gotowe do formowania. Zrób z niego kulę, przykryj ją folią i odczekaj godzinę na wyrośnięcie ciasta.

Gdy to nastąpi, podziel ciasto na części i każdą rozwałkuj na cienie placki, z których wytniesz trójkąty. Na nich umieść stosowną porcję nadzienia, zlep ze sobą poszczególne końcówki trójkącików i uformuj z nich rogaliki. Na końcu każdą sztukę nasmaruj jajkiem i posyp cukrem. Teraz wystarczy umieścić rogaliki drożdżowe na blasze, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia i odczekać kolejny kwadrans, aż wyrosną jeszcze bardziej. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i następnie piecz rogaliki przez 10 minut. Po upływie podanego czasu powinny lekko się zarumienić – będzie to oznaczało, że są już gotowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here